zondag 25 november 2012

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, niet iedereen heeft het. Wel word het vaak gefaket. We faken zelfvertrouwen zodat we er uit zien als de "perfecte mens" die geen fouten maakt. Een voorbeeld: je loopt in de stad en valt over een stoep tegeltje vervolgens  kijkt iedereen naar je en lacht je uit. Je schaamt je maar laat dit niet merken door te lachen of doen alsof er niks aan de hand is. Mensen denken dat ze dan zelfvertrouwen uitstralen doordat ze zogenaamd het bijna niet eens op merkte dat ze struikelde. Dit betekend dus eigelijk het tegenovergestelde er is hier geen sprake van zelfvertrouwen maar van onzekerheid dat de wereld ziet dat ze zich schaamt. Zelfvertrouwen hebben of het willen uitstralen zijn twee verschillende dingen. 

Hoe krijg je nou zelfvertrouwen en kan je honderd procent zeker zijn van jezelf? Mijn antwoord hierop is nee. Het enige wat we kunnen doen is onze emoties serieus nemen en laten komen zonder ze te willen verbergen. Natuurlijk zijn er grenzen, je gaat niet bijvoorbeeld midden op de weg janken omdat je dat even zo voelde. Nee, je accepteert je gevoelens en probeert ze niet om te zetten tot iets anders. 
Vaak word zelfverzekerdheid vergeleken met schoonheid en status. Geen van beide speelt hier een echte rol in. Zelfs miss universe is vast welles onzeker en dan maakt haar een mens. Het onzeker zijn maakt je een zelfverzekerd mens, je komt uit voor je gevoel en propt het niet weg. Heel belangrijk is om altijd dicht bij jezelf te staan en goed aan voelen wat jij nou wilt! 

2 opmerkingen: